B12-vitamiini

Mitä on B12-vitamiini?

B12-vitamiinista käytetään myös nimitystä kobalamiini. B12-vitamiini on vesiliukoinen, mutta eroaa muista B-ryhmän vitamiineista siinä, että se varastoituu elimistöön. Varastopaikkoina toimivat maksa ja munuaiset. Varastot voivat riittää pitkäänkin, vaikka vitamiinia ei saisikaan ruokavaliosta.53

B12-vitamiinin merkitys terveydelle

B12-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää normaalin kehityksen, neurologisten toimintojen sekä veren muodostumisen kannalta (veren punasolut).50 B12-vitamiinia on vain eläinperäisessä ruoassa57. B12-vitamiini sitoutuu mahassa mahalaukun solujen valmistamaan sisäiseen tekijään. Yhdessä nämä imeytyvät ohutsuolesta, josta B12-vitamiini siirtyy edelleen vereen ja muihin kudoksiin.

B12-vitamiinille on hyväksytty useita terveysväitteitä, joilla kerrotaan ravintoaineen ja terveyden välillä olevasta yhteydestä44. Se, että B12-vitamiinille on hyväksytty useita terveysväitteitä kertoo myös siitä, että B12-vitamiinia tarvitaan monissa elimistön toiminnoissa. Terveysväitteiden taustalla olevan tieteellisen näytön on arvioinut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA (European Food Safety Authority), ja väitteet on vahvistanut Euroopan komissio. B12-vitamiinille on hyväksytty seuraavat terveysväitteet45:

  • B12-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa54
  • B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa55
  • B12-vitamiini edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa55
  • B12-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja55
  • B12-vitamiini edistää normaalia veren punasolujen muodostumista54
  • B12-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa54
  • B12-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta55
  • B12-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin54

Kuinka paljon B12-vitamiinia on saatava, jotta sillä olisi vaikutusta terveyteen?

B12-vitamiinia sisältävää tuotetta voidaan pitää B12-vitamiinin lähteenä ja sillä on edellä esitettyjä vaikutuksia terveyteen, jos tuote sisältää vitamiinia riittävän määrän. Tämä terveysväitteen käytön ehto on esitetty myös hyväksytyn terveysväitteen yhteydessä45. Riittävän määrän arvioinnissa käytetään vertailuarvoina EU:n elintarviketietoasetuksessa esitettyjä päivittäisen saannin vertailuarvoja, joka B12-vitamiinille on 2,5 µg48. Terveysväitteiden käytön edellytyksenä on, että tuote sisältää vitamiinia tai kivennäisainetta vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta annostusohjeen mukaisesti nautittuna eli B12-vitamiinin kohdalla tämä tarkoittaa 0,375 µg/vrk.

B12-vitamiinia saadaan luontaisesti vain eläinkunnan tuotteista

B12-vitamiinia on ainoastaan eläinkunnan tuotteissa56. Kasviperäisistä lähteistä saadaan lähinnä kobalamiinin kaltaisia aineita, jolla ei ole biologista aktiivisuutta53. Parhaimmat lähteet ovat maksa, kala, liha ja maito9. Monipuolinen sekaruokavalio sisältää yleensä moninkertaisen määrän B12-vitamiinia saantisuositukseen nähden. Esimerkiksi keskikokoinen annos paistettua kalaa sisältää B12-vitamiinia 8,9 µg ja yksi lasillinen maitoa puolestaan 0,8 µg56. Koska B12-vitamiinia on luontaisesti yksinomaan eläinkunnan tuotteissa, puutos on mahdollinen tiukkaa kasviruokavaliota noudattavilla57.

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan väestön keskimääräinen B12-vitamiinin saanti vaihtelee välillä 2,9–8,9 µg /vrk. Pääasialliset saantilähteet pohjoismaissa ja baltiassa ovat liha, maksa, maitotuotteet, kala ja äyriäiset (pohjoismaiset ravitsemussuositukset).50

B12-vitamiinin suositusta pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa on päivitetty

Viimeisimmät pohjoismaiset ravitsemussuositukset on julkaistu vuonna 202350. Nämä pohjoismaiset ravitsemussuositukset toimivat pohjana myös suomalaisille ravitsemussuosituksille.

Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole asetettu B12-vitamiinille suositeltavaa päivittäistä saantia (RI=recommended intake). Tällä tarkoitetaan ravintoaineen määrää, joka ylläpitää hyvää ravitsemustilaa lähes kaikilla terveillä ihmisillä. B12-vitamiinin riittäväksi saanniksi (AI = adequate intake) on määritetty 4 µg/vrk (naiset ja miehet). Arvo pohjautuu EFSA:n aiemmin asettamaan arvoon, jossa on huomioitu sekä biomarkkereiden osoittama kobalamiinistatus että EU:n alueella havaittu saanti ravinnosta. Väliaikaiseksi keskimääräiseksi tarpeeksi (provisional AR = provisional average requirement) on asetettu 3,2 µg /vrk.50

Vuoden 2023 pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa B12-vitamiinille esitetty riittävän saannin arvon on muuttunut merkittävästi edelliseen suosituksen versioon nähden. Edellisessä suosituksessa arvo oli 2 µg/vrk ja nyt 4 µg/vrk.50

Voiko B12-vitamiinia saada liikaa?

B12-vitamiinin käyttöön suurinakaan määrinä ei ole havaittu liittyvän selkeitä haittavaikutuksia. Sen vuoksi myöskään UL-arvon (=upper limit) määrittäminen ei ole ollut mahdollista51. UL-arvo kertoo, kuinka paljon vitamiinia voi nauttia pitkäaikaisesti ja päivittäin ilman riskiä haitallisesta vaikutuksesta terveyteen.

Liialliselta B12-vitamiinin saannilta suojelee osaltaan vitamiinin varsin heikko imeytyminen. B12-vitamiinin imeytymiseen tarvitaan mahalaukun kuljetusproteiinia ns. sisäistä tekijää (IF). Tämän sisäisen tekijän avulla vitamiini imeytyy ohutsuolesta elimistöön. Sisäisellä tekijällä on kuitenkin rajallinen kyky sitoa itseensä B12-vitamiinia ja jos kuljetusproteiinin kapasiteetti on täynnä, vähenee myös B12-vitamiinin imeytyminen. Tämän saturaation vuoksi B12-vitamiinin kerta-annoksesta voi aktiivisesti imeytyä vain 1,5 µg. B12-vitamiini voi imeytyä myös passiivisesti, ilman sisäistä tekijää. Imeytyminen kuitenkin tätä kautta on vähäisempää.53,64

B12-vitamiinitilanteen määrittäminen laboratoriokokeilla

Veren B12-vitamiinipitoisuutta voidaan määrittää laboratoriokokein. Yleensä määritetään aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuus seerumista (S-B12-TC2, transkobalamiini sitoutunut). B12-vitamiinipitoisuus on riittävä, jos määritetty pitoisuus on yli 70 pmol/l.58

Haku

Lähin apteekki

Hanki lisäaikaa päivääsi käyttämällä vähemmän aikaa ostoksiin.
Osta Berocca-tuotteita lähimmästä apteekistasi tai verkkoapteekista.

hae nyt

Pysy hyvässä vireessä joka päivä2

Tunnetko olosi uupuneeksi? Ota selvää, miten voit saada lisää virtaa ja mikä voi auttaa pysymään hyvässä vireessä2 ja tukemaan aivotoimintaa6.

 

  • 1B5-vitamiini edistää normaalia henkistä suorituskykyä.

  • 2B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, B12- ja C-vitamiinit sekä magnesium auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. 

  • 3B2- ja C-vitamiinit sekä sinkki edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä. 

  • 4B6-, B9-, B12- ja C-vitamiinit sekä sinkki edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

  • 5B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B12- ja C-vitamiinit sekä magnesium edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa. 

  • 6Sinkki edistää normaalia kognitiivista toimintaa. 

  • 7B1-, B3-, B6-, B7-, B9-, B12- ja C-vitamiinit sekä magnesium edistävät normaaleja psykologisia toimintoja. 

  • 8B1-, B2-, B3-, B6-, B7-, B12- ja C-vitamiinit sekä magnesium edistävät hermoston normaalia toimintaa. 

  • 9C-vitamiini lisää raudan imeytymistä. 

  • 10Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa. 

  • 11Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä. 

  • 12B9- ja B12-vitamiinit sekä magnesium ja sinkki osallistuvat solujen jakautumisprosessiin.

  • 13Sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä.

  • 14Sinkki edistää normaalia DNA-synteesiä. 

  • 15Kofeiini lisää vireyttä ja valppautta ja parantaa keskittymiskykyä.

  • 16Kennedy DO, et al. Psychopharmacology 2010;211:55–68. White DJ, et al. Nutrients 2015;7:9005–9017. White DJ, et al. Front Aging Neurosci 2016;8:288. Willemsen G, et al. Eur J Clin Res 1997;9:175–184

  • 17 Mustajoki P. Magnesium. Magnesium - Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim 9.1.2022. Kustannus Oy Duodecim.

  • 18https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ruoka-aineet/kasvikset-hedelmat-ja-marjat/ (luettu 17.2.2023)

  • 19Sinkki edistää normaalia hiilihydraattiaineenvaihduntaa, normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa, normaalia proteiinisynteesiä sekä edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina.

  • 20Magnesium edistää esimerkiksi normaalia proteiinisynteesiä ja normaalia energia-aineenvaihduntaa.

  • 21A-, B6-, B9-, B12-, C- ja D-vitamiinit sekä sinkki, rauta, kupari ja seleeni edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

  • 22C- ja E-vitamiini sekä sinkki, kupari ja seleeni edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

  • 23Anttila Veli-Jukka: Elimistön vastustuskyky (immuniteetti). Lääkärikirja Duodecim 10.11.2021

  • 24Simon AK, Hollander GA, McMichael A: Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proc Biol Sci. 2015 Dec 22; 282(1821): 20143085.

  • 25Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannanotto 19.5.2020, www.ruokavirasto.fi (luettu 15.11.2021)

  • 26Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli. www.fineli.fi (katsottu 15.11.2021)

  • 27Paakkari I: D-vitamiini. Lääkärikirja Duodecim 21.3.2022

  • 28Krüger K, Mooren F-C, Pilat C : The immunomodulatory effects of physical activity. Curr Pharm Des 2016; 22(24):3730-48.

  • 29Besedovsky L, Lange T, Born J : Sleep and immune function. Pflugers Arch. 2012; 463(1): 121–137.

  • 30Rauta ja sinkki edistävät normaalia kognitiivista toimintaa.

  • 31B6-, B9-, B12- ja C-vitamiinit edistävät normaaleja psykologisia toimintoja ja auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Myös rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

  • 32Alho H & Metsä-Ketelä T: Miksi ja miten antioksidanteista kirjoitetaan? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 1994;110(17):1608-

  • 33Antila E: Vapaiden radikaalien ja antioksidanttien merkitys solun puolustusjärjestelmässä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 1994;110(17):1611-

  • 34Barnham KJ ym.: Neurodegenerative diseases and oxidative stress. Nat Rev Drug Discov 2004 Mar;3(3):205-14.

  • 35Mäntylä E & Vuori E: Antioksidanttien turvallisuus. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 1994;110(17):1629-

  • 36Harris ED: R egulation of antioxidant enzymes. FASEB J 1992; 6(9):2675–2683.

  • 37Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

  • 38C-, B2-, B3-, B6- ja B12-vitamiinit auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. B1-, B3-, B6-, B7-, B12- ja C-vitamiinit edistävät normaaleja psykologisia toimintoja. 

  • 39A-, B6-, B12-, C- ja D-vitamiinit sekä sinkki edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

  • 40E-ja C-vitamiinit sekä sinkki edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

  • 41Sinkki edistää normaalia hiilihydraattiaineenvaihduntaa, normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa, normaalia proteiinisynteesiä, normaalia kognitiivista toimintaa sekä edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina. B6-, B12- ja C-vitamiinit edistävät normaaleja psykologisia toimintoja ja auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.   

  • 42. Schwab U. Kivennäisaineet. Kivennäisaineet - Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim 9.3.2022. Kustannus Oy Duodecim.

  • 43. Aro A & al 2005. Magnesium. Teoksessa: Ravitsemustiede s. 194-196. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki.

  • 44. Ravitsemus- ja terveysväiteasetus 1924/2006: Konsolidoitu TEKSTI: 32006R1924 — FI — 13.12.2014 (europa.eu)

  • 45. Komission asetus 432/2012 muiden kuin sairauden riskin vähentämiseen ja lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavien elintarvikkeita koskevien sallittujen terveysväitteiden luettelosta: Konsolidoitu TEKSTI: 32012R0432 — FI — 17.05.2021 (europa.eu)

  • 46. European Food Safety Authority: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and electrolyte balance (ID 238), energy-yielding metabolism (ID 240, 247, 248), neurotransmission and muscle contraction including heart muscle (ID 241, 242), cell division (ID 365), maintenance of bone (ID 239), maintenance of teeth (ID 239), blood coagulation (ID 357) and protein synthesis (ID 364) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2009; 7(9):1216. Magnesium related health claims | EFSA (europa.eu)

  • 47. European Food Safety Authority: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and “hormonal health” (ID 243), reduction of tiredness and fatigue (ID 244), contribution to normal psychological functions (ID 245, 246), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 342), maintenance of normal blood pressure (ID 344, 366, 379), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 351), maintenance of the normal function of the immune system (ID 352), maintenance of normal blood pressure during pregnancy (ID 367), resistance to mental stress (ID 375, 381), reduction of gastric acid levels (ID 376), maintenance of normal fat metabolism (ID 378) and maintenance of normal muscle contraction (ID 380, ID 3083) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1807. Magnesium related health claims | EFSA (europa.eu)

  • 48. Elintarviketietoasetus 1169/2011: Konsolidoitu TEKSTI: 32011R1169 — FI — 01.01.2018 (europa.eu)

  • 49. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli. www.fineli.fi (katsottu 22.9.2023).

  • 50. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendation 2023: NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023 (norden.org)

  • 51.  Scientific Committee on Food: Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, February 2006. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

  • 52. Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 29.9.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

  • 53. Schwab U. 2021: Vitamiinit. Vitamiinit - Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim 19.10.2021. Kustannus Oy Duodecim.

  • 54. European Food Safety Authority: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and red blood cell formation (ID 92, 101), cell division (ID 93), energy-yielding metabolism (ID 99, 190) and function of the immune system (ID 107) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
    EFSA Journal 2009;7(9):1223. Vitamin B12 related health claims | EFSA (europa.eu)

  • 55. European Food Safety Authority: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and contribution to normal neurological and psychological functions (ID 95, 97, 98, 100, 102, 109), contribution to normal homocysteine metabolism (ID 96, 103, 106), maintenance of normal bone (ID 104), maintenance of normal teeth (ID 104), maintenance of normal hair (ID 104), maintenance of normal skin (ID 104), maintenance of normal nails (ID 104), reduction of tiredness and fatigue (ID 108), and cell division (ID 212) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
    EFSA Journal 2010;8(10):1756. Vitamin B12 related health claims | EFSA (europa.eu)

  • 56. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli: Ravintotekijä - Fineli. Luettu 22.1.2024 & 8.3.2024.

  • 57. Koskenvesa P. 2022: Lääkärikirja Duodecim 24.5.2022. Kustannus Oy Duodecim.

  • 58. Eerola H. 2021. B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sitoutunut (S-B12-TC2). B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sitoutunut (S-B12-TC2) - Terveyskirjasto. Laboratoriotutkimusten tulkinta. Kustannus Oy Duodecim 7.10.2021.

  • 59. Aro A & al 2005. Sinkki. Teoksessa: Ravitsemustiede s. 203-206. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki.

  • 60. Pelkonen L. Kasviruokavaliot. Kasvisruokavaliot - Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim. Luettu 22.1.2024.

  • 61. Aro A & al. 2005. Folaatti eli foolihappo. Teoksessa: Ravitsemustiede s. 180-183. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki.

  • 62. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli: Ravintotekijä - Fineli. Luettu 31.1.2024.

  • 63. Tiitinen A. 2023: Tietoa potilaalle. Foolihapon käyttö raskauden aikana. Foolihapon käyttö raskauden aikana - Duodecim (terveysportti.fi). Lääkärikirja Duodemic. Luettu 31.1.2024.

  • 64. Aro A & al. 2005. B12-vitamiini eli kobalamiini. Teoksessa: Ravitsemustiede s. 183-186. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki.

Berocca Energy Orange, Berocca Energy Cassis & Berries, Berocca Energy -kalvopäällystetty tabletti: RAVINTOLISÄ - Ravintolisiä ei pidä käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen korvikkeena. Ei suositella raskaana oleville tai imettäville. Ei sovellu henkilöille, joilla on munuaissairaus.

Berocca Boost: RAVINTOLISÄ - Sisältää kofeiinia (75 mg kofeiinia/poretabletti). Kofeiinin kokonaissaantia 400 mg kofeiinia/päivä kaikista lähteistä ei pidä ylittää. Ei suositella lapsille, raskaana oleville, imettäville tai kofeiiniherkille henkilöille. Ravintolisiä ei pidä käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen korvikkeena.

Berocca Immunity: RAVINTOLISÄ - Ravintolisiä ei pidä käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen korvikkeena. Ei raskauden aikana tai imettäville. Ei sovellu henkilöille, joilla on munuaissairaus tai hemokromatoosi.

Berocca® Energy Gummies: RAVINTOLISÄ - Ravintolisiä ei pidä käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen korvikkeena. Bayer Oy

Berocca® Immunity Gummies: RAVINTOLISÄ - Ravintolisiä ei pidä käyttää monipuolisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen korvikkeena. Bayer Oy